tisdag 30 mars 2010

Fattigdomen minskar men klyftorna består

Social Rapport 2010 presenterades av Socialstyrelsen igår. Rapporten beskriver utvecklingen av sociala problem och särskilt riskutsatta grupper under åren 1990-2007. I rapporten presenteras också ny kunskap inom olika områden. Här framgår bl a att för de allra flesta är fattigdom inte bestående – hälften lämnar den redan inom ett år. Den som en gång varit fattig löper däremot stor risk att återigen hamna i fattigdom. Risken att ärva sina föräldrars fattigdom är bara något förhöjd i Sverige, däremot är det betydligt vanligare att barn till höginkomsttagare blir välbärgade som vuxna.

Utbildning är en av de viktigaste faktorerna för ungdomars framtida möjligheter. Ju tidigare utbildningskedjan bryts desto sämre är framtidsutsikterna.

Andelen av Sveriges befolkning som lever under det absoluta fattigdomsstrecket minskade från 11 till 5 procent mellan 1997 och 2007. Inkomsterna höjdes totalt sett men inkomstskillnaderna ökade eftersom de högavlönade fick större lönelyft

Ungdomar, ensamstående mödrar samt invandrare, främst de nyanlända och de från utomeuropeiska länder, har högst risk för fattigdom och andra välfärdsproblem.

Läs mer om vad som sägs i Social Rapport 2010 genom denna länk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar